Via assistansbolag

23 okt

Den som fått rätt till personlig assistans har en rad olika alternativ framför sig när det gäller valet av personliga assistenter. Vid sidan av detta stöd har det kommit en helt ny marknad där assistansbolag i Sverige tillkommit i syfte att möta den efterfrågan som följt. I och med det stora utbudet kan brukare ha svårt att överblicka de många alternativ som finns tillgängliga. Allt ifrån större assistansbolag med bred representation till mindre kooperativ. Då inga traditionella regler gäller vid rekrytering har inköparen rätt att välja helt utifrån egna preferenser. Detta är en effekt som följer av att det inte är stat och kommun som anlitar. Som personlig assistent kommer man mycket nära den man jobbar för. Det är således avgörande att det finns en tillit och en personkemi som fungerar. Skulle detta inte finnas, kan brukaren säga upp och rekrytera ny personal utan att påverkas av några vanliga regler vid uppsägning.

Här finns assistansförmedling som ett alternativ för den som vill ha draghjälp i att finna personliga assistenter. Att ta hjälp av en assistansförmedling ställer inga krav på att följa deras förslag. Dock kan man utgå ifrån deras sållning efter kvalitativa assistansbolag i Sverige för att ha bättre chans att hitta någon som kan erbjuda en korrekt tjänst.

Behov och resurs

Det finns olika behov som behöver tillgodoses när man får personlig assistans. För vissa är det endast en fråga om hjälp med vissa fysiskt svåra uppgifter i vardagen. Mentalt är man helt stabil och fungerar lika bra som alla andra. Den som är personlig assistent till en sådan brukare kan ha till uppgift att följa med till föreläsningar, jobb och skola. I andra situationer kan det röra sig om en individ med svåra handikapp där kommunikation genomförs utifrån tavlor eller andra redskap. Här krävs sjukdomsinsikt och introduktion innan man kan arbeta ensam.

För de som är i behov av stöd dygnet runt är det ett större team som byter av varandra. Rör det sig om sådana fall beviljas ofta en högre resurs för assistans. Detta behöver täcka lönetillägg för nattarbete. Väljer man ett assistansbolag tar de hand om allt som krävs för att tjänsten skall fungera smidigt och enkelt. Har man å andra sidan en önskan om att själv hantera rekrytering och villkor kan man driva det hela som företag. Söker man efter assistansbolag kan man vinna på att se över de olika referenser som finns eller gå via en assistansförmedling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *