Sälja företag – Hur gör man?

22 maj

Att sälja företag kan innebära enkla och snabba processer – eller väldigt långdragna. Till stor del beror det om företagets storlek och vem som är köpare. Önskas hjälp finns även företagsmäklare som hjälper sina kunder att köpa och sälja företag.

Sälja företag privat

Har du redan en köpare som är beredd att betala vad du önskar få? Är det ett relativt litet företag? Då går det ganska enkelt att genomföra försäljningen privat. Det finns guider hur man gör för att aktierna ska byta ägare och att ändring av styrelse ska sedan anges till Bolagsverket.

Men se upp…

Bolagsverket har en stor artikel, på sin hemsida, om saker du bör tänka på om du vill avveckla eller sälja företag. Det är nämligen lätt att bli lurad. Det finns en del oseriösa aktörer som utnyttjar dessa situationer. För att undvika detta kan en seriös företagsmäklare anlitas. I likhet med att sälja en bostad med hjälp av mäklare innebär försäljning via företagsmäklare juridisk trygghet.

Sälja via företagsmäklare

Att sälja företag via företagsmäklare har, som nämnts, en stor fördel i den ökade tryggheten. De vet vilka juridiska dokument som ska fyllas i, vilka register som behöver uppdateras osv. Men det handlar inte bara om trygghet utan även andra fördelar:

  • Värdering – Få den summa som ditt företag är värt. Att sälja privat innebär svårighet att göra en oberoende värdering.
  • Hitta rätt köpare – Mäklare har ett mycket brett kundunderlag och kan därmed hitta de som är villiga att betala mest. Självklart kan marknadsföring även ske privat men det är svårt att nå en lika bred målgrupp. Dessutom är det många köpare som enbart väljer att köpa företag via företagsmäklare just på grund av den högre säkerheten.
  • Hjälp hela vägen – Även de som har en köpare kan välja att sälja företag via företagsmäklare. Detta utifrån att de ger hjälp hela vägen. Detta med alla dokument, registreringar osv.

Vad är företaget värt?

Önskar du sälja ditt företag för att få större kapital till andra investeringar? Då är det värderingen A och O. Är det värt att ha företaget kvar utifrån den avkastning som ges eller bör en försäljning ske? Ofta värderar ägarna sitt företag till en högre summa än vad köparna gör. Detta inte minst eftersom man ser på företaget från ”två olika håll”. Även här kan en företagsmäklare vara till nytta – med en oberoende värdering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *