Köpa och sälja båtar via båtmäklare – så fungerar det

13 dec

I Sverige och dess närhet till skärgårdar och öppna hav är det både vanligt och populärt med båtar. Det finns en relativt stor andrahandsmarknad där det bland annat är möjligt att både köpa och sälja via båtmäklare. Det kan vara en smidigt alternativ för båda parter – läs mer om hur det fungerar här.

Sälja båtar via båtmäklare

Det behöver inte nödvändigtvis vara svårt att sälja båtar på egen hand men det innebär en del jobb – bland annat med att annonsera ut den, vara tillgänglig för spekulanter och så vidare. Att i stället sälja via en båtmäklare kan förenkla processen för säljaren, som i princip inte behöver göra något alls.

En båtmäklare är expert på båtar och har vanligen bra koll på marknaden. Dom flesta erbjuder hjälp genom hela försäljningsprocessen och steg som ofta ingår för en säljare är:

  • Besiktning och kontroller
  • Fotografering, annonsering och marknadsföring
  • Kontakt med spekulanter
  • Visningar och provturer med spekulanter

Eftersom en båtmäklare- eller förmedlarna kan mycket om båtar och har koll på hur marknaden ser ut är chansen stor att få till en lyckad försäljning. För potentiella köpare kan det kännas tryggare att genomföra ett köp på det här sättet i stället för helt privat, vilket också är en fördel.

Till nackdelarna hör egentligen bara att mäklaren / förmedlaren naturligtvis tar provision för sitt arbete men med tanke på att säljaren inte behöver göra något själv så är det många som tycker att det är värt det.

Köpa båt

Begagnade båtar är populära men även om dom har några år på nacken så är det ofta en stor affär. Av den anledningen kan det kännas skönt även för en köpare att gå via en båtmäklare för att köpet ska bli så bra som möjligt.

Det faktum att besiktning, kontroller, funktionstester och andra viktiga åtgärder görs av företaget är en fördel även för spekulanterna och det går att känna sig trygg i att alla viktiga steg inför ett eventuellt köp genomförs.

Via en erfaren mäklare går det även att få bra tips och råd inför ett köp och det kan finnas möjlighet att få hjälp att hitta en speciell båt, till exempel utifrån storlek och andra egenskaper. Många erbjuder dessutom hjälp med finansieringen samt fördelaktiga försäkringar för den som bestämmer sig för att göra slag i saken.