Jämför bredband – fast eller mobilt?

26 mar

Med teknikens snabba utveckling finns det knappt ett dåligt bredbandsavtal att få tag på. De flesta bredbandsleverantörer erbjuder idag snabba hastigheter till låga priser, och ofta finns det flera olika paketerbjudanden att välja bland. Det ska dock inte stå i vägen för att jämföra bredband när det är dags för köp. Här jämförs bredband i form av hur det transporteras till kunden, alltså fast eller mobilt. Det beskrivs vilka olika typer av alternativ som finns, och det hela avslutas med vad man bör tänka på när man jämför bredband!

Fast bredband

Fast bredband är den vanligaste lösningen i svenska hem. I de allra flesta bostäder idag installeras fiber, vilket är det snabbaste och mest framtidssäkra sättet. För detta behövs en router som installeras någonstans i hemmet, har man tjocka väggar kan man ta hjälp av extenders. Därutöver går det att få bredband via kabel-tv, vilket fortfarande är relativt vanligt i Sverige. ADSL innebär en bredbandslösning via telefonjacket, vilket är den historiskt första bredbandslösningen, men är idag på väg bort. Det går inte alltid själv som hyresgäst att bestämma vilket alternativ man vill ha eftersom det beror på om hyreshusets har tillgång till infrastruktur för fiber, eller om man har löst det via någon av de andra möjligheterna. Nackdelar med fast bredband är att det är adressbundet. Dock tillåter många leverantörer att man tar med sig bredbandet vid flytt.

Mobilt bredband

När man pratar om bredband syftar man ofta på fast bredband, men faktum är att de mobila bredbanden har blivit riktigt prisvärda och håller bra hastighet. Det mobila bredbandet fungerar via mobilnätet, precis som en mobiltelefon, med hjälp av en mobil router. Fördelen med det är att du kan ta med dig bredbandet när du åker bort, och skulle du flytta behövs det inte göras några nya installationer. Problemen med mobilt bredband kan vara att täckningen kan vara labil beroende på var man bor, och ofta finns det en begränsning i dataanvändning.

Jämför bredband – fördelar och nackdelar

Fast bredband

  • Fördelar: snabbt, stabilt och framtidssäkert. Det ingår ofta obegränsat med data.
  • Nackdelar: det är adressbundet.

Mobilt bredband

  • Fördelar: Går enkelt att ta med sig.
  • Nackdelar: risk för bristande täckning, begränsningar i datatillgång och överföringshastighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *