För att arbeta inom personlig assistans?

18 feb

Att arbeta inom personlig assistans är ett av dom allra vanligaste yrkena i Sverige. Idag finns drygt 100 000 stycken med denna yrkestitel, vilket gör jobbet till det 11e vanligaste i hela landet. Det är dock inte alla som passar för jobbet – då det ofta innebär varierande arbetstider och i många fall svåra situationer. Här kan du läsa mer om personliga erfarenheter som kan vara bra att ha för den som funderar på att söka jobb i branschen.

Ärlig och ansvarstagande

För att passa att arbeta inom personlig assistans är det viktigt att man är ärlig och ansvarstagande i sin natur. Yrket innebär för det första att man har tystnadsplikt och dessutom är det inte ovanligt att man har hand om sin brukares personliga tillhörigheter så som kort och pengar. Det är heller inte ovanligt att assistenter har en egen nyckel till personens bostad – vilket kräver stort ansvar.

Flexibel inom personlig assistans

Inom personlig assistans är det också viktigt att vara flexibel, både vad gäller arbetstider och i själva yrket. Många brukare har assistans dygnet runt vilket kan innebära stor variation i arbetstiderna – det är alltså inte ett ”måndag till fredag-jobb” med samma arbetstider varje dag och lediga helger. Det är vanligt att man arbetar både dagar, kvällar, nätter och helger och passar man inte för det upplägget passar man kanske heller inte som personlig assistent.

Man kan även behöva vara flexibel i sin yrkesroll – till exempel kan man behöva följa med på resor och annat men det kan även uppstå situationer i vardagen som kräver flexibilitet och lösningsorienterande.

Lyhörd assistent

Lyhördhet är också väldigt viktigt inom yrket, då brukaren har full rätt att själv bestämma över sitt liv. Bra att veta är också att en del assistansberättigade inte har förmågan att kommunicera med tal – vilket gör denna egenskap extra viktig. Det är inte ovanligt att personer utan tal kommunicerar till exempel genom:

  • Teckenspråk
  • Andra tecken
  • Bilder
  • Kroppsspråk

Personlig assistans – utmanande arbete

Trots att yrket inom personlig assistans innebär en hel del utmanande och ibland krävande uppgifter och situationer så är det också utvecklande och roligt. Inte minst är det ett viktigt arbete, där man lär sig mycket om både sig själv och om andra, så tror du dig ha rätt personliga egenskaper – tveka inte att söka jobb!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *