Vet mer om juridik

22 dec

Vet mer om juridik

De flesta av oss går igenom livet utan ett större behov av kunskaper om juridik. Samtidigt kan det vara nyttigt att åtminstone känna till grundläggande saker – det kan komma väl till hands i vardagslivet i olika situationer. I den här texten kan du läsa mer om juridik och vad det egentligen är för något och vi rekommenderar även besöka en blogg om juridik.

Vet mer om juridik och vad det faktiskt är

Termen juridik betyder läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning. Arbetar man med juridik kallas man för jurist. Jurist i sig är dock ingen skyddad titel, så som advokat är, till exempel. För det krävs att man blivit intagen som ledamot i Advokatsamfundet. Däremot kan man säga att alla advokater är jurister – men långt ifrån alla jurister är advokater.

Juridik brukar delas upp i många olika områden. Bland de vanligaste brukar dessa nämnas:

  • Familjerätt
  • Arbetsrätt
  • Miljörätt
  • Folkrätt
  • Finansrätt.

Många jurister väljer att specialisera sig inom ett område. Det här gäller speciellt i större städer, när marknaden faktiskt tillåter smalare nischer. I småstäder där det finns enstaka eller mycket få jurister, finns ett större behov av att ”kunna lite om allt”.

Att jobba som jurist

Att jobba som jurist innebär en högre lön än snittet och – enligt en undersökning från Novus 2018 – att man ofta är nöjd med sitt arbete. Det är helt klart en yrkesväg som lockar många. För att bli advokat krävs en femårig utbildning och examen från universitet, vilket inte krävs för att kalla sig ”jurist”.

För den med en juridikutbildning i bagaget finns många tänkbara områden att jobba inom. Till exempel:

  • På en juristfirma. Merparten av advokater är inte anställda på stora juristfirmor eller advokatbyråer, vilket många kanske tror. Det är dock eftertraktat av många, och det är en chans att arbeta med såväl stora som små uppdrag, som rör både privatpersoner och företag.
  • Offentlig sektor. Det finns många jurister i offentlig sektor. Exempel på myndigheter de arbetar på är Skatteverket, Migrationsverket och Försäkringskassan. Kort sagt är den offentliga sektorn stor, och likaså behovet av anställda som kan mycket om juridik.
  • Internationellt arbete. Många jurister eftersträvar en internationell karriär. Många juristfirmor har filialer utomlands som möjliggör just det. Värt att nämna är att UD årligen tar in ett antal jurister till Diplomatprogrammet. FN är ett annat exempel på möjligheter till internationellt arbete för en jurist.

Läs mer om juridik på Wikipedia eller en Juristbyrås hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *