När en bostadsrättsförening eller en fastighetsägare är i behov av stambyte i Stockholm är detta en åtgärd vilken räknas som underhåll. Åtgärden i sig ska därmed inte medföra en hyreshöjning. I praktiken brukar dock dessa arbeten rendera i att hyran höjs, inte sällan ganska kraftigt. Anledningen till detta är att standarden i lägenheten anses höjas i samband med att badrummet (och ibland även köket) renoveras.
Men hur gör man då för att byta stammarna i en fastighet på ett framgångsrikt sätt? Nedan delar vi med oss av ett “recept” som kan hjälpa er att ro projektet i hamn från start till mål!
3 steg till ett lyckat stambyte i Stockholm
Ett stambyte i Stockholm är som sagt var ett stort projekt. Därför är det dels ingen åtgärd där en bostadsrättsförening eller fastighetsägare bör hasta fram ett beslut. Dessutom är det en process som bör skötas på ett strategiskt och målmedvetet sätt. Det bästa sättet för de allra flesta föreningar och fastighetsägare är att gå tillväga på följande sätt:
- Spolning och filmning av rören. Det första som händer är att rören spolas och filmas. Detta sker genom ett speciellt regelsystem som ska följas. Om det finns lite ytligare rostfläckar inuti rören kan dessa ibland vara övermålade och därför är det en bra idé att filma rören. Genom att göra detta får man en bättre koll på hur deras status är, vilken slags rör det rör sig om samt vilken metod som bör användas.
- Framtagande av förfrågningsunderlag. Om man kommer fram till att ett stambyte eller en relining måste göras tas ett underlag för detta fram. Underlaget beskriver vilken åtgärd bostadsrättsföreningen önskar få utförd och detta är en viktig handling. Detta underlag inkluderar även tekniska beskrivningar, regler, krav, ritningar m.m. Ju bättre och mer omfattande underlaget är desto bättre.
- Anlitande av konsult. I nästa steg väljer många föreningar att anlita en konsult som kan det här med att byta stammarna. Genom att göra detta får ni tillgång till en resurs som kan hjälpa er med resterande delar av processen. Konsulten kan bland annat vara behjälplig när det kommer till att anlita en entreprenör och sedan finnas med hela vägen till slutbesiktningen av det utförda arbetet.