Bästa bredband – Frågorna du behöver ställa

4 aug

Vad som är bästa bredband för just dig beror på vilka behov och förutsättningar du har. Det som är bäst för en person kan vara riktigt dåligt för en annan. Följande frågor kan visa vägen framåt till ett bra val.

Är fast bästa alternativet?

Med fast bredband menas att internet blir tillgängligt via ett uttag i väggen. Via bredbandskabel kan sedan exempelvis datorer och router kopplas in. Ett Wifi kan sedan skapas varpå mobiler, surfplattor och andra enheter kan använda uppkopplingen. Det är stabilt, snabbt och framförallt utan begränsning gällande surfmängd (som mobilt bredband har). Detta alternativ är bästa bredband för dig som surfar mycket hemma.

Är mobilt bästa bredband?

Mobilt bredband kopplar upp sig på mobila nätet och kan därefter exempelvis kopplas in i en router för att ge tillgång till bredband till alla i huset. Det är mycket vanligt i sommarstugor där fast bredband inte är tillgängligt. Många köper även detta inför semesterresor för att barnen ska kunna surfa nästan obegränsat utan att behöva koppla upp sig på osäkra WiFi.

Är det för hemmet är kabel bästa bredband – är det för en mer flexibel lösning är mobilt bättre.

Hur många GB behövs och erbjuds?

Det som framförallt skiljer sig mellan olika mobila bredband är hur stor surfmängd som ingår. Det kan exempelvis vara:

  • 5 GB
  • 10 GB
  • 20 GB
  • 50 GB
  • 200 GB

Första steget är därmed att beräkna hur mycket surf som behövs och därefter jämföra operatörernas alternativ utifrån detta. Att välja för mycket surfmängd innebär att en högre kostnad betalas än nödvändigt. Men att välja för lite surfmängd är nästan ännu sämre. Detta utifrån att ”extrasurf” då behöver köpas i slutet av månaden. Bästa bredband, i mobil variant, har ”lagom” mängd surf.

Sparas surfmängden på mobilt bredband?

Utöver surfmängd och pris finns det ett par punkter som skiljer sig mellan de mobila alternativen. En punkt är om surfmängden sparas eller inte.

Med ”sparad surf” menas att den datamängd som inte används ena månaden sparas till kommande. Genom att ha denna funktion kan ett abonnemang väljas med lite mindre surfmängd eftersom surf sparas ihop de månader som abonnemanget används mindre.

Är behovet bara någon månad?

Finns bara behovet några månader? Det kan exempelvis finnas behov av bredband under sommarmånaderna i sommarstugan. Då är det ett alternativ som passar för detta behov som ska väljas. Titta även på vilka välkomsterbjudanden som ges av operatörerna. Många har nämligen ”halva priset första tre månaderna”. Därefter är det bara att säga upp det och teckna nytt kommande år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *