5 vanliga investeringsmisstag

16 mar

Det är viktigt att känna till vad man bör och inte bör göra när man investerar. Gemene man gör ofta följande misstag, men genom att lära dig av dessa kan du fatta smartare beslut nästa gång du ska investera i fonder.

Att inte förstå riskprofilen

Att ta risker utan eftertanke är ingen bra idé. Det är alltid en fördel att förstå sig på riskprofilen. Du bör vara medveten om riskerna med att investera i fonder.

Att inte diversifiera fondportföljen

Att investera i fonder är ett bra sätt att diversifiera portföljen. Det innebär dock inte att du kan, och i många fall bör, diversifiera din fondportfölj ytterligare genom att investera i flera olika fonder. Det går alldeles utmärkt att investera i en branschfond, men genom att investera i flera olika sådana eller genom att även investera i till exempel en globalfond kan du säkerställa att du inte lägger alla ägg i en och samma korg.

Advisor Världen är ett exempel på en global aktiefond. Fonden skiljer sig dock från många andra globalfonder på så sätt att den är en 130/30-fond. Det betyder att fonden kan öka exponeringen mot marknaden med maximalt 160 procent. Advisor Världen är en dagshandlad fond, vilket innebär att dess NAV-kurs stäms av dagligen.

Att fatta sentimentala investeringsbeslut

När det gäller investeringar bör du koppla bort dina känslor. Varumärken kan ofta ha ett sentimentalt värde, vilket spelar in när du bestämmer dig för vilka produkter du ska köpa. Men när du ska investera i fonder och värdepapper bör du istället fatta förnuftiga beslut. Till syvene och sist är det en del av din personliga ekonomi som står på spel.

Att hänga kvar vid fonder som går dåligt

Aktiemarknaden går upp och ner, och så även fondkurserna. En fond är ju trots allt en portfölj som innehåller många olika aktier och andra värdepapper. Även om fondernas kurssvängningar sällan är lika kraftiga som enskilda aktiers, bör du vara beredd på att ditt investerade kapital kan såväl minska som öka i värde. Om du har investerat i en fond som konstant minskar i värde kan det dock vara värt att sälja ditt innehav i den.

Att fatta beslut utan tillräcklig kunskap

När du investerar i fonder behöver du förvisso inte besitta lika djup kunskap om aktiemarknaden som då du investerar i aktier. Det skadar dock inte att lära sig lite om de olika marknaderna och branscherna, så du kan fatta mer välgrundade beslut. Det kan vara bra att ta hjälp av en fondförvaltare, på så vis minskar risken för härdsmälta i din egen ekonomi, ett bra val är Advisor fondförvaltning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *