Vilka larmkomponenter är bra att ha?

17 jul

Vilka larmkomponenter är bra att ha?

Ska du skaffa larm? Larm innebär olika komponenter och funktioner som du måste tänka igenom om du behöver eller inte. Här listar vi komponenterna man kan välja och till vad de är bra för.

Det mest grundläggande

När du beställer larm från en känd tillverkare eller larmcentral får du i princip alltid ett grundpaket som kan uppgraderas efter behov. Startpaketet kan vara mer eller mindre omfattande, men har du en lite större villa kan det vara nödvändigt att komplettera grundpaketet för riskzoner. Det mest grundläggande i larmet är rörelsedetektorn. Allra enklast är en rörelsedetektor kopplad till en siren, men ett så minimalistiskt larm har ingen större effekt i en bostad. För att få med alla de viktiga utrymmena i bostaden krävs först och främst en kontrollpanel/central med kapacitet att hantera flera olika zoner. De viktigaste platserna att larma är inte, som många tror, bara ytterdörren utan också eventuella källar-, altan- eller garagedörrar och fönster i markplan.

Rörelsedetektorer och kameror är viktiga komponenter men inte första försvarslinjen. I första hand är det magnetkontakter på dörrarna som avslöjar om en ovälkommen gäst är på väg in i huset. Magnetkontakter är enkla konstruktioner som känner av om den kontinuerliga strömmen bryts och skickar en signal till centralen. Centralen måste i sin tur vara kopplad till en kraftig siren förhoppningsvis skrämmer bort tjuven och kontaktar en larmcentral som kan tillkalla väktare eller polis.

Har man ett larm som är uppkopplat mot larmcentral är det en bra idé att även ansluta en rökdetektor till larmet. Den viktigaste skillnaden mot en vanlig brandvarnare är att den skyddar mot brand även när fastighetsägaren är bortrest.

Övervakningskameror

Det finns en del lagar och regler kring övervakningskameror som är viktiga att tänka på, men väl på plats fyller kameran ett par betydelsefulla funktioner även när det gäller larm. Möjligheten att identifiera en inbrottstjuv är praktisk, men det är ändå den avskräckande effekten som är viktigast. För att få så bra effekt som möjligt bör man alltså skylta så tydligt som möjligt med kameraövervakning. Med hjälp av kameran kan också larmcentralen gå in och bekräfta eventuella inbrott eller bränder och skicka ut den hjälp som behövs. För den som är orolig över uppkopplade kameror och övervakning så fungerar det praktiskt så att larmföretagen bara får bildöverföring vid larm. Så de har inte ständigt koll på dig när du är inne i huset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *