Klassiska smörrebröd

26 jan

Vem har inte varit i Danmark och upplevt hur smörrebröd skall vara? Detta är en klassisk rätt som de flesta har en relation till. Det är inte ovanligt att man avnjuter ett par smörrebröd i kombination med en god öl och snaps. Dock finns det en rad alkoholfria alternativ som också fungerar perfekt tillsammans med ett klassiskt smörrebröd! Att bjuda på dessa munsbitar är någonting som uppskattas av gäster vid såväl mingel som finare tillställningar. Smakpaletten är robust men samtidigt elegant. Någonting som kan vara svårt att uppnå!

Vad är smörrebröd?

Det finns egentligen inte någon strikt definition av vad som konstituerar ett smörrebröd. Förvisso kan man hitta en rad klassiker som fått namn om sig att vara urformen av smörrebröd. Dock har kocken i allmänhet fritt spelrum vad gäller att kombinera de smaker han eller hon finner smakrika. I de fall man önskar att i någon mån sätta grundtonen för vad ett smörrebröd är, kan man utgå ifrån att det skall röra sig om en mindre brödskiva. Gärna rågbröd men det finns gott om alternativ som också fungerar bra till anrättningen som avses. Denna skall sedan ha pålägg med olika textur och smaker. Det är som en mindre smörgåstårta eller buffé som ryms på en skiva bröd.

Vanligt är att man har med fisk, sallad, röror och örtkryddor. Ägg förekommer också i hög utsträckning. Det är inte fråga om att ett smörrebröd skall kunna ätas fint och i en tugga. Här kan man istället bygga på sitt smörrebröd i alla väderstreck. Något av en överdrift som ändå bär sanning, är att man inte skall kunna observera brödet under alla pålägg som används för att pryda denna.

Vid catering och beställning av mingelmat har smörrebröd fått en ny status. Det är någonting man inte ser överallt och för vissa är det kanske en möjlighet att för första gången få bekanta sig med denna typ av mat. Smörrebröd tillskrivs ofta Danmark här finns en rad olika traditioner när det gäller sådan mat. Den som vill bjuda på smörrebröd i klassisk stil kan med fördel tänka ut ett flertal olika varianter. Det är ovanligt att man äter en sorts smörrebröd och vanligt att man beställer in några olika för att på så vis komponera en hel måltid av smakrika och rustika smörgåsar. Har man alternativ med fisk och ägg kan man snabbt få en hel middag att byggas av smörrebröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *