Alla fastigheter behöver det tids nog. Stambyte, hur ofta och när behövs det? Hur vet man att det är dags och hur mycket kostar det? Det är några om dom vanliga frågorna som ofta ställs när det gäller just stambyten och många av frågorna har olika svar. Stambyte- hur ofta, när, hur och varför? Här ges en del av svaren.
Stambyte – hur ofta?
Hur ofta man egentligen behöver genomföra ett stambyte är en vanlig fråga – som kan ha olika svar. Man brukar säga att stammarna har en livslängd på mellan 30–60 år, vilket är ett stort spann som gör det väldigt svårt att räkna ut hur ofta det egentligen behövs. Har det däremot gått 30 år sedan sist så är det läge att åtminstone börja fundera på att kolla upp om det är nödvändigt. Ser allt bra ut, trots 30 års ålder, kan man vänta ytterligare. Hur länge stammarna håller sig i gott skick beror på flera olika faktorer, bland annat när fastigheten är uppförd men också:
- Vilket material stammarna har
- Hur mycket eller lite dom belastas
- Hur arbetet är utfört
Hur vet man att det är dags?
Stambyte – Hur ofta man behöver genomföra det är en sak – och hur man egentligen vet att det börjar bli dags är en annan. Även på denna punkten kan det skilja sig beroende på material och slitage men det finns några tydliga tecken att hålla utkik efter.
Tecken – Ett tecken kan vara att man upplever problem med vattenflöden eller att det blir stopp i avloppet ofta. I vissa fall kan det då räcka med en spolning men i andra fall kan det bero på att stammarna helt enkelt behöver bytas ut.
Så mycket kostar det
En annan vanlig fråga som har med stambyte att göra, förutom hur ofta, är hur mycket det kostar. Även denna fråga kan vara svår att svara på på rak arm då varje stambyte är individuellt. Det finns alltså flera faktorer som spelar in på den här punkten också och det enklaste sättet för att få ett så exakt pris som möjligt är att be om offerter från en eller flera aktörer som ägnar sig åt just stambyten. Det man kan säga är dock att det är en ganska dyr åtgärd, men en nödvändig sådan, om man vill undvika risken för ännu större bekymmer i framtiden.